sobota, 7 stycznia 2017

Tarta z kremem budyniowym i gruszkami

Wyśmienita tarta o orzechowym smaku, z gładkim kremem i soczystymi gruszkami. Inspiracja Mała Cukierenka.

Tarta z gruszkami i  kremem budyniowy

Ciasto


  • 250g mąki
  • 100g zmielonych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko

Krem budyniowy



  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 350ml mleka
  • 250g serka mascaropne
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
Gruszki w syropie


  • 3 duże gruszki
  • 250ml białego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • wiórki czekoladowe do posypania

Ciasto. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać. Odłożyć do lodówki na min 30 min. Następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 20 min. Zostawić do wystudzenia.



Krem budyniowy. Z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim budyń. Resztę zagotować z cukrem, wlać budyń mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Mikserem wymieszać maskarpone z cukrem pudrem, dodać przestudzony budyń, wymieszać dokładnie. Rozłożyć na upieczony spód.

Gruszki w syropie. Wodę, wino, cukier i sok z cytryny zagotować. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do gotującego się syropu. Gotować ok 10 min, odcedzić na sitku, przestudzone ułożyć na tarcie z kremem, udekorować wiórkami czekoladowymi.

tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz