czwartek, 12 stycznia 2017

Sztafetki

Zalegają białka w lodówce? Zróbcie sztafetki. Nie dość że oryginalne, to bardzo smaczne.

Sztafetki

Ciasto
  • 320g białek
  • 210g cukru
  • 90g zmielonych orzechów
  • 80g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
Krem kawowy
  • 40g masła
  • 40g mąki
  • 1 łyża kawy rozpuszczalnej
  • 200ml mleka
  • 150g cukru pudru
  • 250g masła
  • 1 łyżka rumu
Dodatkowo
  • tabliczka mlecznej czekolady
Ciasto. Białka ubić na pianę, dodać cukier cały czas mieszając. Następnie dodać zmielone orzechy i mąkę. Lekko wymieszać. Rozlać na 2 większe blachy (ja użyłam 20/35), wyrównać, wierzch posypać cukrem pudrem. Piec w nagrzanym do 200*C ok 8min. Ciasto nie może być za suche, bo się będzie łamać.

Krem kawowy. 40g masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlać mleko, dodać kawę, mieszać aż zrobi się gładki budyń. Zostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń, na koniec łyżkę rumu, dokładnie wymieszać.

Ciasto pokroić wzdłuż, tak aby powstały 4 paski o długości 10/35cm. Każdy pasek od spodniej strony (tej bez cukru pudru) posmarować 1/4 kremu. Zwinąć w rulonik, ułożyć na blachę i włożyć do lodówki na min 1h aby krem stwardniał. Czekoladę rozpuścić w odrobinie mleka lub śmietanki. Ruloniki pokroić na 5cm kawałki, boki zanurzyć w czekoladzie, zostawić do przestygnięcia.

Sztafetki z kremem kawowym

Sztafetki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz