wtorek, 10 stycznia 2017

Tarta z ricottą i pomidorami

Kolejna pyszna tarta poleca się na śniadanie.

Tarta z ricottą i pommidorami



Spód
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie
  • 500g pomidorów
  • 500g sera ricotta
  • 2 jaja
  • 50g parmezanu
  • 2 cebulki dymki
  • sól, pieprz
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto, wyłożyć formę do tarty, włożyć do lodówki na min 30min. Podpiec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200*C.

Farsz. Ricottę, jaja, parmezan wymieszać, dodać pokrojoną dymkę, doprawić, przelać na podpieczoną tarte, powciskać pokrojone pomidory. Piec ok 25 w temp. 180*C, aż farsz się zetnie. Po upieczeniu udekorować rukolą lub szczypiorkiem i startym parmezanem.

Tarta z ricottą i pomidorami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz