piątek, 6 stycznia 2017

Moskole z bryndzą

Tradycyjne góralskie placuszki ziemniaczane kiedyś wypiekane bezpośrednio na blachach pieca. Zapewne każda gaździna ma swój przepis. Same w sobie smakują zwyczajnie, ale z bryndzą lub masłem czosnkowym, to już inna bajka.


Moskole z bryndzą

Moskole
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1szklanka mąki
  • 1/2 szklanki maślanki
  • sól
Bryndza
  • 200g bryndzy
  • 100 ml śmietany
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Ugotowane ziemniaki (najlepiej te które zostały z dnia wczorajszego) dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę, dodać maślankę sól i mąkę, zagnieść. Rozwałkować placek grubości ok 5mm. Wycinać krążki. Można też w dłoni formować placki. Piec na suchej patelni.

Bryndzę rozdrobnić widelcem dodać śmietanę i pokrojony szczypiorek. Wymieszać. Podawać z moskolami.

Moskole z bryndzą

Moskole

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz