Wyśmienita tarta o orzechowym smaku, z gładkim kremem i soczystymi gruszkami. Inspiracja Mała Cukierenka.
Ciasto
Tarta z gruszkami i kremem budyniowy
|
Ciasto
- 250g mąki
- 100g zmielonych orzechów laskowych
- szczypta soli
- 100g cukru
- 200g zimnego masła
- 1 jajko
Krem budyniowy
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 350ml mleka
- 250g serka mascaropne
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
Gruszki w syropie
- 3 duże gruszki
- 250ml białego wina
- 1/2 szklanki wody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- wiórki czekoladowe do posypania
Ciasto. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać. Odłożyć do lodówki na min 30 min. Następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 20 min. Zostawić do wystudzenia.
Krem budyniowy. Z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim budyń. Resztę zagotować z cukrem, wlać budyń mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Mikserem wymieszać maskarpone z cukrem pudrem, dodać przestudzony budyń, wymieszać dokładnie. Rozłożyć na upieczony spód.
Gruszki w syropie. Wodę, wino, cukier i sok z cytryny zagotować. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do gotującego się syropu. Gotować ok 10 min, odcedzić na sitku, przestudzone ułożyć na tarcie z kremem, udekorować wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz