Drożdżówki z makiem na bazie przepisu, który już wcześniej prezentowałam. To ciasto drożdżowe nie może się nie udać.
Drożdżówki z makiem |
Ciasto
- 1 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki oleju,
- 100 g drożdży
Masa makowa
- 1 i 1/2 szklanki suchego maku
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- łyżka masła
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 kostki roztopionego masła
Dodatkowo
- cukier puder
- olej do posmarowania
Masa makowa. Dokładnie wypłukany mak zalać szklanką gorącego mleka, gotować na niewielkim ogniu ok 15min. Mleko powinno się wchłonąć. Mak rozdrabniamy malakserem lub mielimy. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń. W rondelku zagotowujemy masło, cukier i pozostałe mleko. Wrzucamy mak. Składniki mieszamy i zalewamy budyniem, dodając rodzynki i skórkę pomarańczową. Zostawiamy aby odrobinę przestygł.
Ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko podgrzewamy aby było lekko ciepłe, dodajemy łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Zostawiamy na ok 15 min, aby drożdże urosły. Wlewamy do mąki, dodajemy cukier, i olej, wyrabiamy ciasto ok 10-15 min. Odstawiamy na ok 1h w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na drewnianą deskę podsypaną mąką. Lekko wałkujemy i kroimy na kwadraty ok 5cm. Na środku kładziemy łyżkę masy makowej, zwijamy w rulonik i kładziemy na blasze. Z każdej strony smarujemy olejem, aby bułeczki po upieczeniu łatwo się odrywały. Dokładamy kolejne bułeczki i zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20-25 min, aż się zarumienią. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Drożdżówki z makiem |
Drożdżówki z makiem |
Drożdżówki z makiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz