Co roku, kiedy w końcu w ogrodzie pojawia się czosnek niedźwiedzi, zastanawiam się co z nim zrobić. Tym razem spróbowałam bułeczki na śniadanie. Wyszły pyszne, miękkie w środku, chrupkie z zewnątrz. W smaku maślane i bardzo czosnkowe.
Bułeczki z masłem czosnkowym
|
Ciasto
- 400g mąki
- 8g drożdży
- 20g cukru
- 260ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 30g masła
Farsz
- garść czosnku niedźwiedziego
- 50g masła
- sól
- pieprz
Farsz. Miękkie masło rozgnieść widelcem. Liście czosnku umyć i drobno posiekać, dodać do masła, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Ciasto. 100ml mleka podgrzać, dodać cukier i drożdże. Zostawić kilka minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Masło rozpuścić. Do miski przesiać mąkę dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto kilka minut. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1h. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Rozwałkować i zwinąć w roladkę. Wierzch naciąć po długości i do środka dać ok łyżeczki przygotowanego farszu. Zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 min, aż się z wierzchu lekko zarumienią. Inspiracja Kasia.In
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz