Babka pomarańczowa |
Ciasto
- 6 jaj
- szklanka cukru pudru
- ekstrakt pomarańczowy
- skórka i sok z pomarańczy
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g margaryny
Lukier
- 2/3 szklanki cukru pudru
- łyżeczka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
- łyżka soku z pomarańczy
Ciasto. Margarynę rozpuścić i doprowadzić do wrzenia. Jaja wymieszać z cukrem. dodać ekstrakt, skórkę i sok z pomarańczy. Następnie dodać oba rodzaje mąki i wymieszać. Na koniec dodać wrzącą margarynę. Zostawić na ok 1 min. następnie wszystko dokładnie lekko wymieszać. Przelać ciasto do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 45min. Do suchego patyczka. Wyjąć ostudzić.
Lukier. Cukier puder rozcieramy z sokiem z pomarańczy i alkoholem. Lukrem smarujemy jeszcze ciepłą babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz