Tarta serowa ze szpinakiem i pomidorami |
Ciasto
- 250g mąki
- 150g masła
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- 1 gałązka szczypiorku
- 4 jaja
- 250 g ricotty
- 100 g sera feta
- 100 g sera koziego
- 100ml śmietany 30%
- 1 duży pomidor
- 7 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
- 300 g szpinaku
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na formę do tarty, ponakłuwać i włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie podpiec spód w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 15min.
Farsz. Do miski włożyć ricottę, pokruszoną fetę, pokrojony ser kozi, jaja, śmietanę, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać łyżką. W miseczce wymieszać jaja, śmietanę, mleko, dodać odrobinę soli i pietruszkę. Farsz wyłożyć na podpieczony spód , zalać masą śmietanowo jajeczną. Piec ok 25min w temp 180*C.
Tarta serowa ze szpinakiem i pomidorami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz