Sezon rabarbarowy w pełni, więc kolejny przepis, tym razem padło na sernik z rabarbarem. Ciasto nie jest za słodkie. Smaki przenikają się tworząc ciekawą całość.
Sernik z rabarbarem |
Spód
- 225g mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 jajo
- 150g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik
- 750g twarogu
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajo
- 1 budyń waniliowy
- cukier waniliowy
Rabarbar
- 400g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek kokosu
- cukier puder do posypania
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, schłodzić w lodówce, drugą część włożyć do zamrażalnika.
Sernik. Twaróg zmielić. Wszystkie składniki przełożyć do miski i krótko wymieszać do połączenia składników. Masę serową przelać na wyłożony spód.
Rabarbar. Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić w kostkę, wsypać cukier, mąkę i kokos. Wymieszać. Rabarbar przełożyć na ser, pozostały kokos z rabarbaru rozsypać na rabarbar. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 45 min. Przestudzić. Posypać cukrem pudrem. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz