Podobne do szarlotki z budyniem, a jednak inne w smaku. Kwaśny rabarbar powoduje, że ciasto jest bardziej wyraziste.
Ciasto kruche
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- 3 białka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- 500g rabarbaru
- cukier puder
Ciasto kruche. Wszystkie składniki przesypać na deskę, posiekać nożem, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Schłodzić w lodówce.
Budyń. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym wymieszać budynie. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając zagotować.
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na rozwałkowane ciasto. Zalać gorącym budyniem. Na wierzch wyłożyć 2 część ciasta, urywając kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 45min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz