Jeśli macie ochotę na ciasto marchewkowe, polecam ten przepis. Ciasto ma orzechowo marchewkowy posmak, wyczuwalny ananas i korzenne przyprawy. Do tego słodko-słony krem.
Ciasto marchewkowe z kremem |
Ciasto marchewkowe
- 2 jaja
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki mąki
- 200g startej marchewki
- pół puszki ananasa pokrojonej w drobne paski
- szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki goździka
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
Krem
- 300g serka philadelphia
- 90g masła
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- ekstrakt waniliowy
Ciasto marchewkowe. Jaja wymieszać z olejem, dodać cukier. Dodać sypkie składniki i przyprawy. wymieszać. Na koniec dodać orzechy, ananas i marchewkę. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 175*C ok 45min.
Krem. Masło, cukier i wanilię utrzeć do otrzymania puszystej masy. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz