Już się nie mogłam doczekać, kiedy pojawi się świeży rabarbar, żeby zrobić jakiś pyszny kawałek ciasta.
- 150g serka mascarpone
- 80g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce w żółtkowym kremie jajecznym
- 350g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 2 banany
- 4 jaja
- 250 śmietany
- 70g cukru
- 1 budyń waniliowy
Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Zasypać trzema łyżkami cukru. Zostawić aby puścił soki.
Ciasto. Serek, cukier, budyń, olej, mleko i sól przełożyć do miski i wymieszać. Następnie przesiać mąkę i proszek. Wsypać partiami. Wymieszać. Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem. Będzie bardzo gęste.
Rabarbar odsączyć, dodać pokrojone w plasterki banany, przełożyć na ciasto. Pozostałe składniki przełożyć do miski. Wymieszać. Przelać na owoce. Masa jajeczna będzie bardzo rzadka. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 200*C. Piec ok 1h, aż masa jajeczna się zetnie. Inspiracja Mała Cukierenka.
Ciasto z rabarbarem i bananami |
Ciasto z rabarbarem i bananami |
Ciasto z rabarbarem i bananami |
Ciasto z rabarbarem i bananami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz