wtorek, 9 sierpnia 2016

Odrywne buchty mojej Mamy

Te bułeczki zawsze będą mi się kojarzyły z mamą i babcią. Były u nas pieczone prawie w każdą sobotę. Mięciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką mleka.

Buchty mojej Mamy


Ciasto

1 kg mąki
1 szklanka cukru
500 ml mleka
1/2 szklanki oleju,
100 g drożdży
marmolada
cukier puder
olej do posmarowania

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko podgrzewamy aby było lekko ciepłe, dodajemy łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Zostawiamy na ok 15 min, aby drożdże urosły. Wlewamy do mąki, dodajemy cukier, i olej, wyrabiamy ciasto ok 10-15 min. Odstawiamy na ok 1h w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na drewnianą deskę podsypaną mąką. Lekko wałkujemy i kroimy na kwadraty ok 5cm. Na środku kładziemy łyżeczkę marmolady, zwijamy w rulonik i kładziemy na blasze. Z każdej strony smarujemy olejem, aby bułeczki po upieczeniu łatwo się odrywały. Dokładamy kolejne bułeczki i zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20-25 min, aż się zarumienią. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe przepis

Drożdżówki z marmoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz