Nie ma to jak pyszna domowa drożdżówka na śniadanie, a ta w dodatku wygląda jak z najlepszej cukierni.
|
Drożdżowa babka śniadaniowa |
Składniki
3 szklanki mąki tortowej
szklanka mleka
40g drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 jaja
żółtko
1/2 kostki masła
1/2 szklanki rodzynek
szczypta soli
W ciepłym mleku z dodatkiem cukru pudru rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do misy wsypujemy mąkę i pozostałe składniki, masło można pokroić na mniejsze kawałki. Wyrabiamy ciasto ręką ok 5-7 minut. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na ok 1h aby wyrosło. Gdy podwoi objętość wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 50min. Wyjmujemy na deskę do całkowitego wychłodzenia.
|
Babka śniadaniowa |
|
Drożdżówka z rodzynkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz