niedziela, 16 kwietnia 2017

Mazurek z powidłami i bezą migdałową

Uwielbiam mazurki, piekę je raczej tylko na Wielkanoc, więc zawsze jest ich kilka, zawsze ten sam mazurek kajmakowy (dzieci by mi nie odpuściły), zawsze jakaś babeczka, no i zawsze coś nowego.

Mazurek z powidłami i bezą migdałową


Spód
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 120g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Beza migdałowa
  •  2 białka
  • 120g cukru
  • 50g zmielonych obranych migdałów
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
  • słoik powideł śliwkowych
  • kandyzowane owoce
  • 100g białej czekolady
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i schłodzić w lodówce min 30 min. Następnie rozwałkować wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 25 min, aż się lekko zarumieni. Posmarować powidłami.

Beza migdałowa. Białka ubić, dodać cukier, wymieszać, dodać pozostałe składniki. Przemieszać do połączenia składników. Wyłożyć na powidła. Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 160*C, tak, aby beza, się trochę podsuszyła.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Udekorować ciasto wg uznania czekoladą i kandyzowanymi owocami. Inspiracja Mała Cukierenka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz