Mazurek czekoladowo-wiśniowy |
Spód
- 250g mąki
- 150g masła
- 120g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 500g wiśni
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- tabliczka czekolady mlecznej
- 50g płatków migdałowych
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i schłodzić w lodówce min 30 min. Następnie rozwałkować wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 20 min, aż się lekko zarumieni. Wystudzić.
Nadzienie. Wiśnie przesypać do rondla, wsypać cukier chwilkę poddusić. Odlać powstały sok i w wychłodzonym rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Przelać do wiśni. Gotować mieszając, aż sok wiśniowy zgęstnieje. Przelać na wystudzony kruchy spód. Przestygnięty udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz