Mazurek bakaliowy |
Spód
- 250g mąki
- 150g masła
- 120g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 70g cukru pudru
- 50g zmielonych migdałów
- sok z połowy cytryny
- 70g masła
- cukier waniliowy
- 30g tartej bułki
- 100g rodzynek
- 100g moreli
- 100g żurawiny
- 100g śliwek
- 100g daktyli
- powidła śliwkowe
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i schłodzić w lodówce min 30 min. Następnie rozwałkować wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 20 min, aż się lekko zarumieni. Wystudzić. Posmarować powidłami lub marmoladą. Na wierzch ułożyć bakalie, większe jak morele czy śliwki pokroić w paseczki.
Ciasto migdałowe. Masło roztopić. Jajo i żółtko wymieszać z cukrem i cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, zmielone migdały i bułkę tartą. Na koniec dodać roztopione zimne masło. Wymieszać do połączenia składników. Wylać na ciasto z bakaliami. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wystudzić, Wierzch można polać roztopioną czekoladą.
Ciasto migdałowe. Masło roztopić. Jajo i żółtko wymieszać z cukrem i cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, zmielone migdały i bułkę tartą. Na koniec dodać roztopione zimne masło. Wymieszać do połączenia składników. Wylać na ciasto z bakaliami. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wystudzić, Wierzch można polać roztopioną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz