środa, 19 kwietnia 2017

Mazurek bakaliowy

Bardzo smaczny mazurek. Przepis stary jak świat, z tradycyjnej naszej kuchni polskiej.

Mazurek bakaliowy



Spód
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 120g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Ciasto migdałowe
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 70g cukru pudru
  • 50g zmielonych migdałów
  • sok z połowy cytryny
  • 70g masła
  • cukier waniliowy
  • 30g tartej bułki
Dodatkowo
  • 100g rodzynek
  • 100g moreli
  • 100g żurawiny
  • 100g śliwek
  • 100g daktyli
  • powidła śliwkowe
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i schłodzić w lodówce min 30 min. Następnie rozwałkować wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 20 min, aż się lekko zarumieni. Wystudzić. Posmarować powidłami lub marmoladą. Na wierzch ułożyć bakalie, większe jak morele czy śliwki pokroić w paseczki.

Ciasto migdałowe. Masło roztopić. Jajo i żółtko wymieszać z cukrem i cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, zmielone migdały i bułkę tartą. Na koniec dodać roztopione zimne masło. Wymieszać do połączenia składników. Wylać na ciasto z bakaliami. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wystudzić, Wierzch można polać roztopioną czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz