Bardzo popularny sernik, podobno najlepiej smakuje w Nowym Yorku, myślę, że ten, nie by gorszy :)
Sernik nowojorski |
Spód
- 250g ciastek maślanych
- 125g roztopionego masła
Ser
- 750g twarogu
- 3 jaja
- 220g cukru
- 180g śmietany
- skórka otarta z cytryny
- sok z cytryny
Spód. Ciasteczka zmielić dodać roztopione masło. Wymieszać. Masą wyłożyć spód i boki blaszki. Odstawić do lodówki, aby się schłodziło.
Ser. Twaróg zmielić trzykrotnie, dodać pozostałe składniki i wszystko razem króciutko wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną masą ciasteczkową. Piekarnik nagrzać do 160*C. Na spód położyć blaszkę z gorącą wodą. Piec ok 1h30min. Przestudzić. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz