środa, 26 kwietnia 2017

Pasztet

Robiłam go w zeszłym roku i w tym też zrobiłam. W następnym zapewne też zrobię. Bardzo soczysty, mięciutki a jednocześnie zwarty. Na Wielkanocnym Stole nie może go zabraknąć. To tak na koniec Wielkanocnych przepisów. ;)

Pasztet

Składniki
  • 1kg wieprzowiny
  • 1kg wołowiny
  • 1/2kg surowego boczku
  • 3 cebule
  • 2 bułki wodne
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 300g słoniny

Zalewa
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
Zalewa. Z podanych składników ugotować wywar. Odstawić do przestygnięcia.

Pasztet. Mięsa umyć i pokroić na kawałeczki wielkości ok 3 cm, cebulę obrać i pokroić. Na spód garnka ułożyć boczek, następnie, wołowinę i wieprzowinę na wierzch ułożyć cebulę. Wlać przecedzoną zalewę, doprawić. Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 1,5h, aż mięsa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać bułki. Mięso odstawić na noc. Następnego dnia wszystko razem przemielić dwa lub trzy razy. Dodać żółtka, wymieszać. Białka ubić na pianę. Delikatnie przemieszać z mięsem. Sprawdzić, czy jest dobrze doprawione. Słoninę pokroić na cieniutkie paski, wyłożyć nią dno 2 foremek keksowych. Przełożyć masę mięsną. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 1,5h. Zostawić do przestygnięcia. Inspiracja Kwestia Smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz