Sernik z brzoskwiniami |
Spód
- 250g mąki
- 150g masła
- 120g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1kg sera twarogowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 125g roztopionego masła
- 1 budyń waniliowy
- 3 jaja
Dodatkowo
- 4 białka
- 4 łyżki cukru pudru
- puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie kulki. Zwinąć w folię i schłodzić w zamrażarce min 30 min.
Ser. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać do połączenia składników. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem zetrzeć na tarce jedną część ciasta, wylać masę serową, ułożyć brzoskwinie, rozprowadzić pianę z białek, zetrzeć drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 60 min. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz