niedziela, 30 kwietnia 2017

Sernik z brzoskwniami

Znany i lubiany sernik z brzoskwiniami, z bezą i kruszonką.

Sernik z brzoskwiniami



Spód
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 120g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
  • 1kg sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 125g roztopionego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jaja
Dodatkowo
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie kulki. Zwinąć w folię i schłodzić w zamrażarce min 30 min.

Ser. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać do połączenia składników. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem zetrzeć na tarce jedną część ciasta, wylać masę serową, ułożyć brzoskwinie, rozprowadzić pianę z białek, zetrzeć drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 60 min. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz