poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Puszysty jabłecznik

Bardzo puszysty, leciutki, z cytrynową nutką.

Puszysty jabłecznik



Ciasto
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 5 jaj
  • skórka otarta z cytryny
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
  • 1kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka. Jabłka obrać, pokroić na większe kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać pozostałe składniki i chwilkę poddusić, aby zmiękły. Zostawić do przestygnięcia.

Ciasto. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. dodać skórkę z cytryny i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać ubite białka. Przemieszać do połączenia składników. Połowę ciasta przelać na blaszkę wyłożoną papierem. Rozłożyć przestudzone jabłka, wylać drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzany do 180*C ok 45min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto posypać cukrem  pudrem. Zostawić do przestudzenia. Inspiracja Kwestia Smaku.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz