Puszysty jabłecznik |
Ciasto
- 250g masła
- 200g cukru
- 5 jaj
- skórka otarta z cytryny
- 150g mąki ziemniaczanej
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
- 1kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka. Jabłka obrać, pokroić na większe kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać pozostałe składniki i chwilkę poddusić, aby zmiękły. Zostawić do przestygnięcia.
Ciasto. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. dodać skórkę z cytryny i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać ubite białka. Przemieszać do połączenia składników. Połowę ciasta przelać na blaszkę wyłożoną papierem. Rozłożyć przestudzone jabłka, wylać drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzany do 180*C ok 45min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Zostawić do przestudzenia. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz