środa, 12 kwietnia 2017

Tort Gianduia

Tort Gianduia, czyli torcik orzechowy z kremem z mlecznej czekolady z gruszkami. Bardzo sycący i zarazem smaczny. 

Tort Giandui

Ciasto
  • 6 jaj
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100g orzechów laskowych
Mus czekoladowy
  • 200g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 500ml śmietany kremówki 30%
Nasączenie
  • 3 gruszki
  • pół szklanki wina
  • pół szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
Ciasto. Białka ubić, dodać połowę cukru pudru. W drugiej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem. Dodać startą czekoladę i zmielone orzechy. Kolejno dodać sypkie przesiane produkty. Na koniec dodać pianę. Lekko wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 35min do suchego patyczka. Przestudzić, przekroić na dwa krążki.

Nasączenie. Gruszki obrać i pokroić w na większe kawałki. Pozostałe składniki przełożyć do rondelka i zagotować, dodać gruszki i obgotować kilka minut, aby zmiękły, ale się nie rozpadały. Odcedzić, sos zostawić do nasączenia tortu.

Mus czekoladowy. Schłodzoną śmietanę ubić. Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody i pozostawić kilka minut aby napęczniała. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną, przechłodzoną czekoladę przełożyć do śmietany. Żelatynę podgrzać, mieszać, aby się rozpuściła. Dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać, następnie całość przełożyć do Śmietany i wszystko dokładnie wymieszać.

Dolny blat tortu nasączyć połową syropu, ułożyć 1/3 mus czekoladowego, ułożyć gruszki, posmarować 1/3 kremu. Przyłożyć drugim blatem. Wierch nasączyć. Całość posmarować pozostałym kremem. Udekorować pokrojonymi orzechami i czekoladowymi wiórkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz