Tort Gianduia, czyli torcik orzechowy z kremem z mlecznej czekolady z gruszkami. Bardzo sycący i zarazem smaczny.
Tort Giandui |
Ciasto
- 6 jaj
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g mlecznej czekolady
- 1 szklanka cukru pudru
- 100g orzechów laskowych
Mus czekoladowy
- 200g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 500ml śmietany kremówki 30%
Nasączenie
- 3 gruszki
- pół szklanki wina
- pół szklanki wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4łyżeczki imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru
Ciasto. Białka ubić, dodać połowę cukru pudru. W drugiej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem. Dodać startą czekoladę i zmielone orzechy. Kolejno dodać sypkie przesiane produkty. Na koniec dodać pianę. Lekko wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 35min do suchego patyczka. Przestudzić, przekroić na dwa krążki.
Nasączenie. Gruszki obrać i pokroić w na większe kawałki. Pozostałe składniki przełożyć do rondelka i zagotować, dodać gruszki i obgotować kilka minut, aby zmiękły, ale się nie rozpadały. Odcedzić, sos zostawić do nasączenia tortu.
Mus czekoladowy. Schłodzoną śmietanę ubić. Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody i pozostawić kilka minut aby napęczniała. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną, przechłodzoną czekoladę przełożyć do śmietany. Żelatynę podgrzać, mieszać, aby się rozpuściła. Dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać, następnie całość przełożyć do Śmietany i wszystko dokładnie wymieszać.
Dolny blat tortu nasączyć połową syropu, ułożyć 1/3 mus czekoladowego, ułożyć gruszki, posmarować 1/3 kremu. Przyłożyć drugim blatem. Wierch nasączyć. Całość posmarować pozostałym kremem. Udekorować pokrojonymi orzechami i czekoladowymi wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz