sobota, 26 marca 2016

Mazurek kajmakowy

Kruchy spód, miękka masa, słodki, wymagający pracy, jednak u nas nie może go zabraknąć na Wielkanoc.


Mazurek kajmakowy




Ciasto
  • 300g mąki
  • 100g cukru pudru
  • 200g margaryny
  • 1 żółtko
Masa



  • 200g cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 100g masła
  • bakalie do dekoracji

Wykonanie:

Zagnieść ciasto z podanych składników, wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem, upiec na złoty kolor w temperaturze ok 180*C 1-20 min.
Mleko zagotować z cukrem aż zgęstnieje. Gotować na małym ogniu. Trwa to dość długo ok 2-3 godziny. Jak już zgęstnieje, przestudzić i utrzeć z masłem. Rozprowadzić na upieczonym wychłodzonym spodzie. Udekorować bakaliami.

Mazurek kajmakowy


Mazurek kajmakowy przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz