Babka migdałowa |
Ciasto
- 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
- 100 g mielonych migdałów bez skórek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g mąki
- 3 jajka
- 8 łyżek cukru
- 80 g masła
- 130 g białej czekolady
Polewa
- tabliczka białej czekolady
- 80ml śmietany kremówki 30%
Do miseczki włożyć połamaną na kosteczki białą czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Miseczkę zawiesić na garnku z małą ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jednolitą masę. Dodać cukier oraz żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać do niej przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową, na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 40 minut, do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia. Wyjąć z formy. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej. Polać polewą babkę. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz