sobota, 22 kwietnia 2017

Babka migdałowa

Najlepsza babka jaką kiedykolwiek jadłam. Po prostu pycha.


Babka migdałowa


Ciasto
  • 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy 
  • 100 g mielonych migdałów bez skórek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g mąki
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 80 g masła
  • 130 g białej czekolady
Polewa
  • tabliczka białej czekolady
  • 80ml śmietany kremówki 30%
Do miseczki włożyć połamaną na kosteczki białą czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Miseczkę zawiesić na garnku z małą ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jednolitą masę. Dodać cukier oraz żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać do niej przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową, na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 40 minut, do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia. Wyjąć z formy. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej. Polać polewą babkę. Inspiracja Kwestia Smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz