piątek, 21 kwietnia 2017

Mazurek jabłkowo-pomarańczowy

Jeszcze jeden owocowy mazurek. Masa owocowa ma dosyć ciekawą teksturę, niby miękkie owoce, a jednak gdzieś ta odrobina chrupiących migdałów.


Mazurek jabłkowo-pomarańczowy z migdałami


Spód
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 120g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa pomarańczowo-jabłkowa
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 50g  płatków migdałowych
Dekoracja
  • migdały
  • wiśnie
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i schłodzić w lodówce min 30 min. Następnie rozwałkować wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 20 min, aż się lekko zarumieni. Wystudzić.

Masa pomarańczowo- jabłkowa. Pomarańcze sparzyć, obrać dokładnie ze skóry i białych błonek, pokroić i przełożyć do rondla. Jabłka obrać, zetrzeć, dodać do pomarańczy, dodać cukier i chwilkę razem podsmażyć. Kiedy wszystko będzie miękkie można zblendować. Dodać płatki migdałowe i galaretkę. Wymieszać, zostawić do przestygnięcia. Tężejącą masę przelać na kruchy spód. Udekorować wiśniami i migdałami. Zostawić do całkowitego stężenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz