Jeszcze jeden owocowy mazurek. Masa owocowa ma dosyć ciekawą teksturę, niby miękkie owoce, a jednak gdzieś ta odrobina chrupiących migdałów.
Mazurek jabłkowo-pomarańczowy z migdałami |
Spód
- 250g mąki
- 150g masła
- 120g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Masa pomarańczowo-jabłkowa
- 2 pomarańcze
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- 50g płatków migdałowych
Dekoracja
- migdały
- wiśnie
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i schłodzić w lodówce min 30 min. Następnie rozwałkować wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 20 min, aż się lekko zarumieni. Wystudzić.
Masa pomarańczowo- jabłkowa. Pomarańcze sparzyć, obrać dokładnie ze skóry i białych błonek, pokroić i przełożyć do rondla. Jabłka obrać, zetrzeć, dodać do pomarańczy, dodać cukier i chwilkę razem podsmażyć. Kiedy wszystko będzie miękkie można zblendować. Dodać płatki migdałowe i galaretkę. Wymieszać, zostawić do przestygnięcia. Tężejącą masę przelać na kruchy spód. Udekorować wiśniami i migdałami. Zostawić do całkowitego stężenia.
Masa pomarańczowo- jabłkowa. Pomarańcze sparzyć, obrać dokładnie ze skóry i białych błonek, pokroić i przełożyć do rondla. Jabłka obrać, zetrzeć, dodać do pomarańczy, dodać cukier i chwilkę razem podsmażyć. Kiedy wszystko będzie miękkie można zblendować. Dodać płatki migdałowe i galaretkę. Wymieszać, zostawić do przestygnięcia. Tężejącą masę przelać na kruchy spód. Udekorować wiśniami i migdałami. Zostawić do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz