Szarlotka z budyniem |
Ciasto
- 500g mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
- 1l mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 budynie waniliowe
Dodatkowo
- 5 jabłek
- 4 łyżki kaszy manny
- cukier puder do posypania
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i rozłożyć do blaszki wyłożonej papierem.
Masa budyniowa. Z podanych składników zagotować budyń. Jabłka obrać pokroić w ćwiartki. każdą ćwiartkę obtoczyć w kaszy mannie i poukładać na wyłożonym cieście, na jabłka wylać ugotowany gorący budyń. Drugi kawałek ciasta rozwałkować i przyłożyć na masę budyniową. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C piec ok 30min. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz