Przepis na ciasto ten sam, bo jak dobry to po co zmieniać. Farsz tym razem w śródziemnomorskich klimatach.
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami |
Ciasto
- 250g mąki
- 150g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 200 g liści szpinaku
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 175 g suszonych pomidorów w oleju
- 100 g sera feta
- 8 czarnych oliwek
- 4 łyżki orzeszków pinii
- 2 jajka
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto. Wyłożyć w dobrze posmarowanej masłem formie. Wstawić do lodówki na 30 min, następnie podpiec k 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Farsz. Szpinak włożyć na dużą patelnię lub do garnka, wlać 3 łyżki wody i mieszając gotować przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sito, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką.
Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodać pokrojony w kosteczkę ser feta, pokrojone na plasterki oliwki, zrumienione orzeszki pinii i jajka, dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok 25 min, aż farsz się zetnie.
Tarta ze szpinakiem przepis |
Tarta z suszonymi pomidorami przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz