Z podanych proporcji wyjdzie ok 6 dużych deserów. Nie za słodki, lekki puszysty deser. Na pewno poprawi humor.
Pudding bananowy |
Składniki
- 4 banany
- 2 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki mąki
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 500ml śmietany kremówki 30%
- biszkopty
Utrzeć mikserem żółta z cukrem, dodać mąkę, wlać stopniowo 1/2 szklanki zimnego mleka, ciągle ucierając, aż powstanie jednolita masa.
Resztę mleka podgrzać z masłem i miąższem wanilii. Gorące mleko wylać powoli do żółtkowej masy, ciągle mieszając.
Masę przełożyć do rondelka i podgrzewać, intensywnie mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Połowę bananów wymieszać z połową ubitej śmietanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz