Placki dyniowe, a właściwie tylko kolor o tym świadczy. Bardzo wyczuwalny smak jabłek, polecam dodać jakąś kwaśniejszą odmianę. Placuszki są bardzo puchate i lekkie. Smaczne.
Dyniowe racuchy z jabłkami |
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 szklanka puree z dyni
- 4 duże jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Dynie pokroić, usunąć pestki, piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 1h, aż miąższ będzie miękki. Zblendować.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę mleka, puree z dyni, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Dodać plasterki jabłek i wymieszać. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować kubek z olejem. Nabierać pełną łyżkę ciasta, za każdym maczając łyżkę uprzednio w oleju. Smażyć na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika, z obu stron na złoty kolor.
Podawać z powidłami śliwkowymi lub z cukrem pudrem.
Racuchy dyniowe z jabłkami |
Racuchy przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz