Miało nie być postów w najbliższym czasie, ale w domu za dużo dojrzałych bananów, które dzieci tylko w ten sposób zjedzą :). A jeśli chodzi o muffiny - rewelacja wilgotne, bardzo bananowe z chrupiącymi orzechami. Spokojnie możecie dzieciaczkom zapakować na drugie śniadanie.
Muffiny bananowe z orzechami przepis |
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
- 3 banany
- 1 jajko
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- plasterki banana
- orzechy włoskie
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać poszatkowane orzechy, wymieszać. Banany obrać i rozgnieść je widelcem na papkę. Dodać jajko, cukier, olej, wymieszać. Wlać sok z cytryny. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Wierzch udekorować plasterkami bananów i orzechami.
Muffiny bananowe?
OdpowiedzUsuńZawsze!
Pyszne zdjęcia!
:)
same muffiny jeszcze pyszniejsze, a robią się bardzo szybko
OdpowiedzUsuń