Ciasto tak pyszne, że ledwie zdążyłam zrobić jakiekolwiek zdjęcie, tak szybko się rozeszło. Więc wybaczcie jego jakość. :)
Kostka alpejska |
Biszkopt
- 4 jaja
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
Nasączenie
- 8 łyżek soku z limonki lub cytryny
- 4 łyżki alkoholu np. rumu lub białego wina lub po prostu czarnej herbaty
- 260 g powideł śliwkowych
Krem
- 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
- 200 g masła
- 4 łyżki ajerkoniaku lub advocaata (niekoniecznie),
- 200 g gotowych małych beżów
Bita śmietana
- 800 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 50 g gorzkiej czekolady
Biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Formę do pieczenia posmarować kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170*C. Białka ubijać na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty aż dobrze się spienią. Zwiększyć obroty miksera do dużych i stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Gdy cukier się skończy ubijać białka jeszcze przez około 3 minuty aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po trochu żółtka. Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i krótko oraz na minimalnych obrotach miksera połączyć z masą. Ciasto wyłożyć do formy, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić.
Skropić nasączeniem a następnie posmarować powidłami wymieszanymi z sokiem cytrynowym lub alkoholem.
Krem. Masło ubijać mikserem przez około 8 minut. W trakcie ucierania dodawać likier jeśli go używamy. Gdy masło będzie już ubite dodawać po łyżce masę kajmakową cały czas ubijając. Gotową masę wymieszać z pokruszoną bezą i wyłożyć na biszkopt na warstwę dżemu. Dokładnie wyrównać powierzchnię.
Bita śmietana: Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na krem z bezą i wyrównać powierzchnię. Na wierzch zetrzeć czekoladę i wstawić do lodówki.
Kostka alpejska przepis |
takie ciasta warstwowe pokrojone w równą kostkę zawsze wspaniale wyglądają! Ta kostka alpejska na pewno jest pyszna!
OdpowiedzUsuńmega słodka, ale mega pyszna, polecam
OdpowiedzUsuń