Z podanej ilości wychodzi ok 10 babeczek, więc ja robiłam z podwójnej ilości. Babeczki są dosyć wilgotne, mocno kokosowe z nutka cytrynową.
Muffiny kokosowe |
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 120 g roztopionego masła
- 50 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
Dodatkowo
- tabliczka czekolady białej
- wiórki kokosowe
W naczyniu wymieszać składniki jajka, masło, sok i skórkę z cytryny. Dodać pozostałe składniki wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Piec około 20 minut w 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Muffinki posmarować roztopioną czekoladą, posypać wiórkami.
Bzbeczki kokosowe przepis |
Bardzo lubię piec muffiny, a jak jeszcze mają w składzie kokos, to sukces gwarantowany :). Upiekę je na pewno :).
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne
OdpowiedzUsuń