Pyszny serniczek z czekoladowym brownie. Ciasto bardzo syte, nie za słodkie, glazura z wierzchu bardzo orzeźwia smak sernika. Inspiracja Kwestia Smaku.
Sernik dyniowy na spodzie brownie |
Masa serowa
- 1 i 1/2 szklanki musu z dyni
- 500 g twarogu
- 500 g mascarpone
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Spód brownie
- 75 g masła
- 75 g ciemnej czekolady
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 60 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Śmietanka i glazura
- 1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
- 150 g dżemu brzoskwiniowego
Tortownicę wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Spód brownie. Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka z grubym dnem, mieszając roztopić na bardzo małym ogniu. Dodać cukier i jajka, zmiksować. Zmiksować z mąką i orzechami. Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10min.
Masa serowa. Dynię pokroić, ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku nagrzanym do 180*C. Piec ok 1h. Upieczoną dynię obrać ze skórki i rozdrobnić widelcem. Twaróg zmielić. Ser, mascarpone, mus z dyni, mąką, cynamonem, wanilię i cukier wymieszać. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka oraz śmietankę, zmiksować na gładką masę.
Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem razem z 3 łyżkami wody, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.
Sernik dyniowy na spodzie brownie |
Sernik dyniowy przepis |
Sernik dyniowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz