Ciasto rustykalne w wyglądzie i smaku, jak od babci, ale tym razem dla babci. Byłam pełna obaw, czy będzie smakowało, na szczęście było bardzo dobre.
Ciasto
Ciasto z gruszkami i bezą migdałową |
Ciasto
- 200g miękkiego masła
- 170g cukru
- 2 jajka
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 70g zmielonych migdałów
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
Beza
- 3 białka
- 150g cukru
- 30g zmielonych migdałów
- 3 łyżki płatków migdałowych
Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, zmielone migdały i przyprawy. Gruszki obrać, przepołowić i wypestkować. Pokroić na kawałeczki. Masło utrzeć z cukrem. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, mieszać przez chwilę, aż składniki się połączą. Do masy dodać mąkę i krótko i dokładnie wymieszać. Dodać gruszki wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier i miksować. Do masy białkowej dodać zmielone migdały, wymieszać. Następnie równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu ciasta wyjętego z piekarnika, posypać płatkami migdałowymi (ja nie miałam, więc posypałam pokrojonymi migdałami). Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.
Placek z gruszkami i bezą przepis |
pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń