Czasami nie chce nam się piec sernika, bo niby tyle z tym zachodu, a tu 15 min i pyszny wielowarstwowy sernik gotowy. Matcha daje fajny herbaciany posmak, maliny bardzo ożywiają sernik, a jeszcze takie z własnego ogrodu.... mniam, mniam.
Spód
- 160 g ciastek pełnoziarnistych lub maślanych
- 30 g roztopionego masła
Masa serową
- 1 kg twarogu tłustego zmielonego
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 6 dużych jajek
- 1¼ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sok z 1 niedużej limonki
- 2,5 łyżeczki herbaty matcha
- 200 g malin
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz herbaty matcha i malin. Zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową podzielić na dwie równe części; do jednej z nich dodać przesianą herbatę matcha, wymieszać.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz herbaty matcha i malin. Zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową podzielić na dwie równe części; do jednej z nich dodać przesianą herbatę matcha, wymieszać.
Masę serową z matcha przelać na podpieczony ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut. Na spód piekarnika włożyć miseczkę z gorącą wodą. Po tym czasie powierzchnia sernika będzie lekko ścięta. Na masę serową z matcha delikatnie, łyżką, wyłożyć białą masę serową, wyrównać a następnie na nią poukładać maliny, lekko zanurzając je w masie. Piec dalsze 45 - 50 minut. Po upieczeniu wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić w lodówce.
Sernik matcha z malinami |
Sernik z malinami |
Sernik przepis |
pyszny pomysł na mase serową :)
OdpowiedzUsuń