piątek, 9 września 2016

Sernik z herbatą matcha i malinami

Czasami nie chce nam się piec sernika, bo niby tyle z tym zachodu, a tu 15 min i pyszny wielowarstwowy sernik gotowy. Matcha daje fajny herbaciany posmak, maliny bardzo ożywiają sernik, a jeszcze takie z własnego ogrodu.... mniam, mniam. 



Spód
  • 160 g ciastek pełnoziarnistych lub maślanych
  • 30 g roztopionego masła

Masa serową
  • 1 kg twarogu tłustego zmielonego
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 6 dużych jajek
  • 1¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sok z 1 niedużej limonki
  • 2,5 łyżeczki herbaty matcha
  • 200 g malin
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać.  Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz herbaty matcha i malin. Zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową podzielić na dwie równe części; do jednej z nich dodać przesianą herbatę matcha, wymieszać.
Masę serową z matcha przelać na podpieczony ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut. Na spód piekarnika włożyć miseczkę z gorącą wodą. Po tym czasie powierzchnia sernika będzie lekko ścięta. Na masę serową z matcha delikatnie, łyżką, wyłożyć białą masę serową, wyrównać a następnie na nią poukładać maliny, lekko zanurzając je w masie. Piec dalsze 45 - 50 minut. Po upieczeniu wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić w lodówce.

Sernik matcha z malinami

Sernik z malinami

Sernik przepis

1 komentarz: