Jedno z tych ciast, które powalają, po spróbowaniu. Mięciutkie, wilgotne i bardzo korzenne. Składników może dużo, ale ciasto jest banalne i szybkie do wykonania. Ja je zrobiłam, bo akurat miałam sporo gruszek do zużycia. Każdy powód jest dobry. :)
Korzenne ciasto z gruszkami |
Składniki
- 700g dojrzałych, twardych gruszek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 230g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 130ml oleju
- 160g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60g orzechów włoskich grubo posiekanych
- 100g rodzynków sułtańskich
- cukier puder do posypania
Piekarnik nastawić na 180*C na funkcji góra-dół. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami. Gruszki obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Do miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać gruszki i bakalie, wymieszać krótko łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Proste ciasto z gruszkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz