Rolada z galaretką i truskawkami |
Biszkopt
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.
W międzyczasie ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem. Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry. Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem, odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt popęka.
Nadzienie
1 galaretka truskawkowa
kilkanaście małych truskawek, odszypułkowanych
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż instrukcja na opakowaniu - 400 ml. Odstawić do przestudzenia następnie włożyć do lodówki do stężenia. Nie powinna stężeć całkowicie.
Ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki, poukładać truskawki. Zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem. Zwiniętą roladę odłożyć na paterę i schłodzić w lodówce przez 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz