Ucierane ciasto, kwaśny agrest i słodka beza... Bardzo fajne dla tych, którzy nie lubią przesłodzonych ciast.
Składniki na ciasto
Cisto agrestowe z bezą przepis |
Składniki na ciasto
- 5 żółtek
- 50 ml wody
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 150 g cukru
- 100 ml mleka
- 280 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła, roztopionego
- 600 g agrestu
Składniki na piankę bezową
- 5 białek, pozostałych z ciasta
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie umieścić żółtka, cukier, wodę. Ubijać do otrzymania puszystej masy. Dodać wanilię, dalej ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, mleko, bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać masło, równie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. Podpiec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut.
Pod koniec podpiekania ciasta zacząć ubijać białka.
Białka ubijać do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Na koniec dodać sok z cytryny. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na ciasto wysypać równomiernie agrest. Na agrest wyłożyć pianę bezową. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 30. Następnie obniżyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 20 minut. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz