środa, 6 lipca 2016

Brownie z malinami i kawałkami czekolady

Brownie... samo w sobie jest rewelacyjne, a z dodatkiem świeżych owoców takich jak maliny czy truskawki, oraz kawałków czekolady, staje się prawdziwym rarytasem, któremu nie da się oprzeć. Wersja z malinami jak dla mnie jest lepsza, chociaż ta z truskawkami nie pozostaje z tyłu.





Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 135 g mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • szklanka malin
  • 100 g czekolady mlecznej


Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, wanilię i masło orzechowe, zmiksować na gładką masę.
Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć maliny z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Posypać pokrojoną w  kosteczkę czekoladą mleczną.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz