Tiramisu w odrobinę innym wydaniu. Tradycyjny krem powinien by z dodatkiem żółtek, ale ten tez jest pyszny.
Rolada tiramisu
|
Składniki na biszkopt
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej np.
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać cukier stopniowo, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kawę i bardzo delikatnie wymieszać.
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.
W międzyczasie ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę, wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry. Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odłożyć do wystudzenia.
Krem tiramisu
- 250 g serka mascarpone
- 120 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki likieru kawowego (można pominąć)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i ubijać, aż powstanie gęsty krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz