Pyszna tarta z odrobiną słodyczy w postaci bezy i kwaśnym dodatkiem porzeczkowym. Nie zdążyła ostygnąć, a już była zjedzona.
- 150 g mąki
- 50 g cukru
- 90 g masła
- 2 żółtka
Zagnieść ciasto kruche: wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksować aż powstanie drobna i sypka kruszonka. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować grubo masłem.
Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką i wylepić nim spód i boki formy, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut. Wyjąć z piekarnika. Nastawić 170 stopni C.
Budyń
- 1 budyń 60 g śmietankowy, słodzony
- 500 ml mleka
- 500 g czerwonych porzeczek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń.
Po wyjęciu spodu z piekarnika zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając białka, na koniec mają być sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Na upieczony spód wyłożyć budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawić 60 stopni i termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz