sobota, 16 lipca 2016

Tarta z porzeczkami

Pyszna tarta z odrobiną słodyczy w postaci bezy i kwaśnym dodatkiem porzeczkowym. Nie zdążyła ostygnąć, a już była zjedzona.




Kruchy spód

  • 150 g mąki
  • 50 g cukru
  • 90 g masła
  • 2 żółtka


Zagnieść ciasto kruche: wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksować aż powstanie drobna i sypka kruszonka. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować grubo masłem.
Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką i wylepić nim spód i boki formy, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut. Wyjąć z piekarnika. Nastawić 170 stopni C.

Budyń

  • 1 budyń 60 g śmietankowy, słodzony
  • 500 ml mleka
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej


Beza

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej


W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń.
Po wyjęciu spodu z piekarnika zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając białka, na koniec mają być sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Na upieczony spód wyłożyć budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawić 60 stopni i termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz