Spód
- 150 g herbatników
- 2 łyżki masła
Masa serowa
- 500 g zmielonego twarogu tłustego lub gotowego sernikowego
- 500 g mascarpone
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 doniczki bazylii
- 5 jajek
Wierzch
- 400 g śmietany 18%
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 2-3 świeże kiwi
Składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy i mocno uklepać, wstawić do lodówki.
Masa serowa: twaróg zmielić, gotowy ser wystarczy wyłożyć do miski. Połączyć z mascarpone, następnie dodać cukier i mąkę, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
Blenderem zmiksować śmietankę kremówkę razem z listkami bazylii. Miksować długo aż masa będzie gładka bez kawałeczków bazylii. Można dodać jedno jajko aby masa łatwiej się miksowała.
Zieloną masę wlać do masy serowej i zmiksować, następnie kolejno dodawać jajka miksując do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Na spód z ciasteczek wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 minut.
Wierzch: Wysunąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni śmietanę wymieszaną z cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik stopniowo wyjmować z piekarnika (tzn. najpierw tylko uchylić drzwiczki).
Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy krawędzi, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na kilka godzin bez przykrycia. Przed podaniem udekorować obranym i pokrojonym na cienkie plasterki kiwi oraz listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz