Ciasto o bardzo delikatnym smaku, intensywnie czuć kokos, idealne dla jego miłośników. Rewelacyjny przepis na ciasto na roladę, polecam z różnymi innymi kremami.
Biszkopt
- 3 duże jajka
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, i dalej ubijać.
Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie 'siadła'.
Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.
Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem, ciasto przełożyć na lniany ręczniczek kuchenny, posypany cukrem pudrem, usunąć papier do pieczenia. Następnie roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem), odstawić do ostudzenia.
Krem kokosowy
- 500 g serka mascarpone
- śmietanka kokosowej zebrana z mleczka kokosowego (250g)
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki na krem kokosowy umieścić w misie miksera i zmiksować, pod sam koniec miksowania dodając wiórki kokosowe. Schłodzone mleko ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna w przepisie). Z puszki wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową, wykorzystać ją w przepisie.
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik. Na biszkopt wyłożyć krem. Zwinać w taki sam sposób, jak była zwinięta rolada wraz z ręczniczkiem, czyli wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz