czwartek, 21 lipca 2016

Ciasto z morelami i kruszonką

Latem nie może zabraknąć ciasta z morelami. Ta propozycja jest bardzo prosta, ale i smaczna. Morele można zastąpić innymi owocami i też będzie ok.





Ciasto

  • 300 g mąki
  • 125g masła
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • 500 g moreli

Kruszonka

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła

Masło utrzeć z cukrem i solą, dodać ekstrakt. Dodawać po 1 jajku, cały czas ucierając. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierać, na koniec dodać śmietanę. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć morele. Składniki na kruszonkę przesypać do miski, wymieszać do powstania kruszonki, gotową posypać na morele. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piec ok 60 minut lu do suchego patyczka.

Ciasto z morelami i kruszonką przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz