Jest wiele powodów, aby skusić się i upiec te ciasteczka. Są bardzo łatwe w wykonie, bardzo smaczne, ale zapach który się roztacza podczas pieczenia.... nie do opisania.
Składniki
- 210 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy
- otarta skórka z cytryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki połączyć i szybko zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 2 cm, który owinąć szczelnie folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 mm plasterki.
Piec około 12 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.
|
Ciasteczka lawendowe |
|
Ciasteczka z lawendą |
|
Maślane ciasteczka lawendowe |
|
Maślane ciasteczka z lawendą |
|
Ciasteczka lawendowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz