piątek, 29 lipca 2016

Ciasteczka z lawendą

Jest wiele powodów, aby skusić się i upiec te ciasteczka. Są bardzo łatwe w wykonie, bardzo smaczne, ale zapach który się roztacza podczas pieczenia.... nie do opisania.





Składniki
  • 210 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy
  • otarta skórka z cytryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki połączyć i szybko zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 2 cm, który owinąć szczelnie folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 mm plasterki.
Piec około 12  minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.

Ciasteczka lawendowe


Ciasteczka z lawendą

Maślane ciasteczka lawendowe

Maślane ciasteczka z lawendą

Ciasteczka lawendowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz