Sernik z jabłkami i kruszonką
|
Ciasto kruche
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g zimnego masła
- 1 jajko
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 jajka
Dodatkowo
- 500 g jabłek odmiany reneta
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto. najpierw wymieszać mąkę z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie posiekać z zimnym masłem, na koniec dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część schować do lodówki. Większą wyłożyć dno oraz boki tortownicy. Wstawić do lodówki.
Masa serowa. Zmiksować twaróg z budyniami, cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodać jajka i znów zmiksować. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Masę serową wyłożyć na spód, na wierzchu rozłożyć jabłka oraz posypać startym na tarce odłożonym ciastem z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Inspiracja Kwestia Smaku.
Sernik z jabłkami i kruszonką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz