Tarta oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową
|
Spód
- 350 g ciastek oreo
- 70 g masła
Masa orzechowa
- 160 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 350 g masła orzechowego
- 250 ml śmietanki 30%
Polewa czekoladowa
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150 ml śmietanki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
Spód. Odłożyć 50 g ciasteczek na dekorację, resztę zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na spód formy na tartę. Mocno uklepać spód i docisnąć ciasteczka do boków formy.
Masa orzechowa. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, następnie stopniowo po łyżce dodawać masło orzechowe cały czas ubijając. Na koniec wlać śmietankę kremówkę i ubijać jeszcze przez ok. 2 minuty aż powstanie puszysty i gęsty krem. Wyłożyć na spód, wstawić na około godzinę do lodówki.
Polewa czekoladowa. Kawę zaparzyć w 30 ml gorącej wody. Zagotować ją razem ze śmietanką, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i energicznie mieszając rozpuścić czekoladę aż do powstania gładkiej masy. Ostudzić. Wyjąć tartę z lodówki, na środku ułożyć pokruszone odłożone ciasteczka. Wylać gęstniejącą polewę i wstawić z powrotem do lodówki na ok. 1-2 godziny do czasu aż polewa stężeje. Inspiracja Kwestia Smaku.
Tarta oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz