Bananowiec
|
Spód kakaowy
- 50 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nasączenie
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy
- 2 łyżki likieru migdałowego
Kawowy krem budyniowy
- 700 ml mleka
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 żółtka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 op. cukru wanilinowego
- 250 g masła (miękkiego)
- 2/3 szklanki cukru pudru
Dodatkowo
- 100 g powideł śliwkowych
- 1 kg bananów
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 op. śmietan fix
- 40 g czekolady gorzkiej i 20 g czekolady białej
Spód kakaowy. Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao i miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą. Do czystej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach do połączenia składników. Masę wlać do formy. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wyjąć, ostudzić, nasączyć mieszanką kawy i likieru. Posmarować powidłami.
Krem budyniowy. Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z dodatkiem kawy i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie kipieć wlewać mieszankę mleka, żółtek i mąki, jednocześnie energicznie mieszając rózgą. Po wymieszaniu zagotować. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Wciąż ubijając dodawać po łyżce ostudzony budyń.
Banany obrać i przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykryć kremem kawowym. Przez sitko posypać kakao. Śmietankę przed ubiciem należy bardzo dobrze schłodzić. Ubić ją z dodatkiem cukru pudru na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix. Wyłożyć na kremie i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki. Inspiracja Kwestia Smaku.
Bananowiec |
Bananowiec |
Proszę o wielkość formy.
OdpowiedzUsuńJa tu robiłam na blaszkę o wymiarach 25x 36
Usuń