Pyszne bułeczki, które przygotowujemy wieczorem, a rano świeżutkimi możemy się cieszyć podczas śniadania. Chrupiąca skórka i mięciutki środek.
|
Bułki z ziemniakami
|
20 porcji; 1 bułka ok 134 kcal
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 55 g roztopionego masła
- 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 125 ml letniego mleka
- 150 ml letniej wody
Z mleka cukru i drożdży z zrobić rozczyn. Mąkę przesiać do misy. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Ciasto powinno podwoić objętość i urosnąć do brzegów miski. Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i krótko wyrobić. Ogrzać do temperatury pokojowej. Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką i podzielić na 20 równych części, z których uformować bułeczki. Kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w większych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w cieple, na 30 minut do podwojenia objętości. Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Inspiracja Moje wypieki.
|
Bułki z ziemniakami |
|
Bułki z ziemniakami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz